Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2014 10:46 - Виваком - "социална политика" и корпоративна отговорност
Автор: novivacom Категория: Бизнес   
Прочетен: 42941 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image


Ако следите дейността на Vivacom в Интернет и изобщо всичко свързано с компанията ще откриете че, тя води една усилена социална политика, включва се в редица каузи, подпомага българското изкуство и всячески се опитва да покаже колко социално отговорна е!

Дали обаче това е така?

През последната година Виваком провежда целенасочена политика да се освобождава от служители завърнали се след майчинство! В това нямаше да има нищо лошо, ако компанията спазваше някакви поне морални норми! Всеки път тя се опитва да договори освобождаване по взаймно съгласие, което естествено ще лиши една майка както от трудовото и възнаграждение, така и от възможността да получи обещетение и от борсата.

За по-упоритите компанията предлага и обещетение под формата на не по малко от 4 заплати и освобождаване по член 331 от Трудовия кодекс, което до някъде е по-доброто решение, тъй като ви дава право да се регистрирате на борсата и да получавате до 60% от брутното си трудово възнаграждение за период зависеш от трудовия ви стаж.

Най-интересното е, че компанията категорично отказва достъп на адвокат на потърпешвшите, като по този начин накърнява правата им на защита! Това не дава възможност на по-незапознатите да получат полагащата им се правна помощ а и вероятно е в противоречие с българското законодателство!

Най-интересното е, че по този начин компанията се освобождава от служителки с дългогодишен стаж и високи оценки за представянето си! 

Дали това е добра практика - според българското законодателство да, според моралните норми - едва ли! Ако не си доволен от един служител - освободи го за неспраяне със задълженията, ако пък си доволен, това че е станал майка не е причина да смяташ, че няма да се справи със задълженията си!

От друга страна с помоща на тази си "социална политика", компанията оставя на улицата жени с малки деца. Знаем и политиката на повечето фирми за това да не наемат майки с малки деца. По този начин Виваком прави още една крачка в посока да не насърчаваме майчинството! 

Какво може да направите вие?

Тъй като компанията не се е отнесла много коректно с вас, то вие имате право да се възползвате максимално от създалото се положение. 
Тъй като доста често в социалния ви пакет влизат и други придобивки, освен заплата, то може да изискате по-голямо обещетение от предвидените 4 заплати. Може да изискате да ви се изплатят 6 заплати, като това покрива и спирането на допълнителното здравно осигуряване, служебните ви телефони, ваучерите за храна и т.н.

Българското законодателство предоставя тази възможност! Освен това, мислете за детето си! И да имате право адвокат да прегледа документите! Настоявайте за това, ако искате да сте сигурни дали получавате това, което са ви обещали!

И така, знаем че доста дългарски фирми претендират, че са Социално отговорни, но социална отговорност е и да дадеш шанс на служителите си да докажат, че дори и след майчинство могат да са полезни за компанията! 

А всички останали трябва да се замислим - струва ли си да работим с компанията която не дава шанс на бъдещите майки?



Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novivacom
Категория: Бизнес
Прочетен: 51944
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031